Łosoś w galarecie

Oceń ten przepis!

4/5 4 34 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 34 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
  2. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  3. Filety ryb pokrój w długie paski o przekroju kwadratu około jednego centymetra.
  4. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.
  5. Równo ułóż na patelni, podlej winem i gotuj około 3-4 minuty pod przykryciem.
  6. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę, o bokach nie mniejszych niż 0,5 cm.
  7. Marchewkę delikatnie wymieszaj razem z papryką, rozmrożonym groszkiem zielonym i pokrojonym drobno szpinakiem.
  8. Formę do pasztetu wylej cienką warstwą galarety/auszpiku, tak aby dno formy było równo pokryte.
  9. W tak przygotowanej formie ułóż na przemian mieszankę warzyw z ostudzonym łososiem.
  10. Za każdym razem podlej auszpikiem i schłódź, aby lekko zastygło.
  11. Na wierzchu całość zalej pozostałą częścią galaretki/auszpiku.
  12. Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
  13. Po wyjęciu z foremki pokrój w plastry o grubości 1 cm.
  14. Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.
  15. W ten sposób można przygotowywać różne kompozycje z ryb, owoców morza, drobiu, mięsa i dziczyzny.

Opis przepisu:

Ten przepis na łososia w galarecie do właściwie taka kulinarna inspiracja, bo według tej receptury możemy przyrządzić także inne przysmaki w galarecie: ryby, drób czy owoce morza oraz mięsa i dziczyznę. Do przygotowania aromatycznego auszpiku (czyli galaretki) za każdym razem użyjemy Żelatyny WINIARY, ugotowanej w Rosole drobiowym WINIARY, a poza tym - możemy sobie dowolnie modyfikować naszą kompozycję warzyw i inne składniki. Mięso czy też drób do galarety można np. upiec, ugotować albo udusić z dodatkiem białego (ryby, drób, wieprzowina, owoce morza) lub czerwonego (wołowina, dziczyzna) wina. itd., itd. :) Życzymy pysznej zabawy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?