1

2

Przepisy

Moczka

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

261 calories kalorie: 261 kcal / porcja

Moczka to słodka piernikowa zupa świąteczna, która popularna jest szczególnie na Śląsku. Moczkę przygotowuje się z piernika oraz kompotu ze śliwek węgierek. Do wigilijnego przysmaku dodaje się całe mnóstwo bakalii – suszonych moreli, orzechów, migdałów, rodzynek. Smacznym dodatkiem do moczki jest także czekolada deserowa, która nada dodatkowo ciemny kolor zupie. Jeśli masz ochotę na więcej dodatków, wykorzystaj także kandyzowane owoce, orzechy nerkowca, a nawet kokos. Moczkę podawaj schłodzoną w miseczkach, a jej wierzch udekoruj płatkami migdałowymi.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piernik pokrój w kostkę i zalej zimną, przegotowaną wodą.
  2. Morele i śliwki pokrój w paseczki. Orzechy posiekaj.
  3. Namoczony piernik zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  4. Postaw garnek z piernikiem na nagrzaną płytę lub gaz, podgrzewaj cały czas mieszając.
  5. Wrzuć pokrojone wcześniej owoce, rodzynki, orzechy, wlej sok z kompotu. Zagotuj mieszając.
  6. Owoce z kompotu (śliwki bez pestek) przetrzyj przez sito i również dodaj do masy.
  7. Cały czas intensywnie mieszaj, żeby nie przypalić.
  8. Na koniec dodaj kostki czekolady i cały czas mieszając, zagotuj.
  9. Kiedy się zagotuje, dopraw do smaku (cukrem lub sokiem z cytryny, aby danie było słodko-kwaśne).
  10. Moczkę podawaj schłodzoną, posypaną płatkami migdałowymi.

1 wskazówka do przepisu

  • Dorota
    Dodaję również kompot z gruszek i jabłek suszonych.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • radish
    uwielbiam moczkę. u nas na śląsku podaje się ją do kolacji wigilijnej, do ryby. to może dziwne, ale od zawsze zagryzamy nią świąteczne przysmaki. i mimo, że moczka jest słodka, super pasuje nawet do smażonego karpia :) moja babcia, która przygotowuje najlepszą moczkę, jaką kiedykolwiek jadłam, daje do niej dosłownie wszystkie bakalie, jakie są pod ręką, a w zeszłym roku nawet figi i daktyle :) taka babcia!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: