Bigos

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 50 min.

  • Porcje 5

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny.
  3. Ugotuj grzyby. Następnie pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.
  4. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
  5. Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
  6. Dopraw majerankiem i pieprzem.
  7. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
  8. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Opis przepisu:

Bigos to danie, które kojarzy nam się z czasem świątecznym – pełnym zapachów i zgromadzonych wokół stołu najbliższych. Danie to jest pożywne, ale nie każdy wie, że również proste do przygotowania, nie tylko od święta. Smak bigosu można wzbogacić suszonymi owocami, a do dekoracji użyć świeżych ziół. A potrawa ta ma jeszcze jedną zaletę – można przez kilka dni trzymać ją w lodówce, nie straci na świeżości, a nawet zyska na smaku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?