1

2

Przepisy

Bigos

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 5 porcji

239 calories kalorie: 239 kcal / porcja

Bigos to danie, które kojarzy nam się z czasem świątecznym – pełnym zapachów i zgromadzonych wokół stołu najbliższych. Danie to jest pożywne, ale nie każdy wie, że również proste do przygotowania, nie tylko od święta. Smak bigosu można wzbogacić suszonymi owocami, a do dekoracji użyć świeżych ziół. A potrawa ta ma jeszcze jedną zaletę – można przez kilka dni trzymać ją w lodówce, nie straci na świeżości, a nawet zyska na smaku.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny, ugotuj.
  3. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
  4. Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.
  5. Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
  6. Dopraw majerankiem i pieprzem.
  7. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
  8. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: