Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Bigos

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 50 min.

  • Porcje 5

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny.
  3. Ugotuj grzyby. Następnie pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.
  4. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
  5. Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
  6. Dopraw majerankiem i pieprzem.
  7. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
  8. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Opis przepisu:

Smak polskiego bigosu zna każdy, jednak wielu osobom kojarzy się głównie z daniem świątecznym. Tymczasem jest to znakomita propozycja na obiad również w dzień powszedni. Można przygotować większą porcję i przechowywać w słoiku lub w zamrażarce, by szybko wyczarować obiad, gdy brakuje czasu na gotowanie. Dłuższe przechowywanie podkręca tylko jego smak. Bigos z kapusty kiszonej jest obowiązkową pozycją w kuchni, w której królują dania jednogarnkowe.

Nie wystarczy jednak wiedzieć, jak zrobić bigos, ale też jak go doprawić, by urzekał aromatem. Na początek odciśnij kapustę z nadmiaru soku, zalej wodą i gotuj, aż stanie się miękka. Wcześniej umyj grzyby i namaczaj przez ok. 2 godziny. Po tym czasie również je ugotuj i pokrój w paseczki. Nie wylewaj wody.

Następnie pokrój mięso w kostkę i podsmaż razem z pokrojoną cebulką, jałowcem i Kostkami Mięsnymi WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś, aż mięso stanie się miękkie. Potem dodaj je do kapusty. Smak bigosu wzmocni dodatek pokrojonej kiełbasy, śliwek i koncentratu pomidorowego. Nie powinno w nim zabraknąć także majeranku i pieprzu.

Sekretem tego, jak ugotować bigos z kiszonej kapusty, który nie wywoła niestrawności, jest kminek. Zaparz go wrzątkiem i przecedź wywar do bigosu, ziarenka wyrzuć. Tak przygotowany bigos możesz podawać ze świeżym pieczywem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?