1

2

Przepisy

Śledzie w occie

3/5 3 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

322 calories kalorie: 322 kcal / porcja

Śledzie to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Bez względu na to, w jaki sposób lubisz przyrządzać śledzie ważne, by znalazły się w domu na święta, choćby w najprostszej formie, na przykład śledzi w occie. Pamiętaj jednak, by przyrządzanie śledzi planować na 2-3 dni przed świąteczną kolacją, bo właśnie na tyle dni powinno się je odstawić, by „doszły”. Śledzie w occie najlepiej smakują z Sosem chrzanowym WINIARY

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Śledzie umyj, zalej zimną wodą na 1 godzinę, odsącz, pokrój na kawałki i ułóż w słoiku.
  2. Cebulę obierz, pokrój w krążki i wyłóż na śledzie.
  3. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody i ocet. Następnie dodaj sól, pieprz, cukier, liście laurowe i zagotuj. Zestaw garnek, ostudź.
  4. Zimną zalewą zalej śledzie i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.
  5. Śledzie możesz podać z Sosem chrzanowym lub majonezem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: