Sernik babci

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 17 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 20

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.
  2. Kiedy masa będzie puszysta zacznij dodawać do niej stopniowo ser.
  3. Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.
  4. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.
  6. Masę serową wyłóż na herbatniki.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut.
  8. Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.
  9. Sernik podawaj udekorowany polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.

Opis przepisu:

Sernik babci to kostka słodyczy, która bez wątpienia jest ikoną polskich ciast i deserów. Do sernika jak u babci dodajemy Budyń o smaku waniliowym WINIARY i oczywiście bakalie, a całość masy serowej wykładamy na posmarowaną masłem i wyłożoną herbatniczkami formę. Sernik babci najpełniej smakuje, gdy podamy go z czekoladową polewą lub z lukrem. Tradycyjny sernik gotowy. Nasze babcie byłyby z nas dumne!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?