1

2

Przepisy

Sernik babci

4/5 4 6 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 20 porcji

365 calories kalorie: 365 kcal / porcja

Sernik babci to kostka słodyczy, która bez wątpienia jest ikoną polskich ciast i deserów. Do sernika jak u babci dodajemy Budyń o smaku waniliowym WINIARY i oczywiście bakalie, a całość masy serowej wykładamy na posmarowaną masłem i wyłożoną herbatniczkami formę. Sernik babci najpełniej smakuje, gdy podamy go z czekoladową polewą lub z lukrem. Tradycyjny sernik gotowy. Nasze babcie byłyby z nas dumne!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.
  2. Kiedy masa będzie puszysta zacznij dodawać do niej stopniowo ser.
  3. Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.
  4. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.
  6. Masę serową wyłóż na herbatniki.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.
  8. Sernik podawaj udekorowany polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: