Sałatka ze śledziem warstwowa

4/5 4 6 5 1
4/5 4 6 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe umyj, zalej zimna wodą i pozostaw na 60 minut, odsącz, pokrój na małe cząstki i ułóż w szklanej salaterce.
  2. Cebule obierz i pokrój w drobna kostkę, połącz z musztardą i olejem, rozłóż na śledziach.
  3. Ziemniaki i marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie mieszaj).
  4. Na cebuli rozłóż ziemniaki, posmaruj Majonezem, następnie rozłóż marchew.
  5. Jajka pokrój w drobną kostkę i posyp nimi warstwę marchwi.
  6. Sałatkę podawaj schłodzoną, posypaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Sałatka warstwowa ze śledziem to przekąska idealna na świąteczne spotkania z rodziną. Smakuje wybornie, a wygląda równie efektownie, bo sałatkę ze śledziem tworzymy warstwami: śledzi, cebuli, ziemniaków, marchwi i jajek. Warstwową sałatkę ze śledziem posypujemy natką pietruszki, stawiamy na stole i cieszymy zarówno oczy, jak i podniebienia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?