Krem z dyni

Oceń ten przepis!

4/5 4 45 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 51 min.

  • Porcje 6

4/5 4 45 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

chrupki dyniowe:

Przygotowanie:

  1. Dynię obkrój ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i zapiekaj 25 minut.
  2. Do gotującej się wody dodaj kostkę Bulionu drobiowego Kogutek WINIARY.
  3. Na suchej patelni podsmaż pokrojonego pora, aby wydobyć jego aromat. Następnie dodaj go do bulionu.
  4. Tarty imbir zmieszaj z jogurtem naturalnym.
  5. Upieczone, miękkie kawałki dyni dodaj do ciepłego bulionu i całość zmiksuj. Na koniec miksowania dodaj jogurt naturalny wymieszany z imbirem.
  6. Pestki dyni praż w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 3-4 minuty.
  7. Gotowe pestki zmiażdż razem z krakersami, dodaj jajko i starty ser żółty, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  8. Masę rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym tworząc przy pomocy łyżki stołowej łezki. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż do zrumienienia.
  9. Gotowy krem udekoruj dyniowymi chrupkami.

Opis przepisu:


Jesień to czas kremowych zup, przygotowywanych najczęściej z warzyw sezonowych, dlatego świetnym pomysłem jest nasz przepis na zupę dyniową. Z dodatkiem imbiru krem z dyni stanie się jeszcze bardziej rozgrzewający – doskonały zwłaszcza w chłodne dni.

Zupa z dyni może być udekorowana prażonymi dyniowymi pestkami – w ten sposób dodamy do potrawy chrupkich składników i wzbogacimy wartość odżywczą naszego dania.

Więcej pomysłów na pyszne potrawy jesienne znajdziesz wśród naszych przepisów sezonowych.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • MISTAN
    Dybia smaczna, pożywna ale za mało króluje w anszych kuchniach, ale TEŻ polecam bo u mnie gości jesiennie na stole

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?