Ryba po grecku z piekarnika

Oceń ten przepis!

5/5 5 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 4

5/5 5 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

sos:

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania.
  2. Warzywa oczyść i pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nimi rybę. Skrop olejem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw naczynie z rybą i piecz pod przykryciem ok 25-30 minut.
  4. Połącz składniki sosu i zalej nim rybę. Zapiekaj jeszcze kolejne 20-25 minut bez przykrycia.

Opis przepisu:

Ryba po grecku (podobnie jak pierogi ruskie czy fasolka po bretońsku) to danie typowo polskie, które lubimy jadać na gorąco lub na zimno (np. z Majonezem Dekoracyjnym lub Majonezem Omega 3:6 WINIARY). Pysznie smakuje przyrządzone z delikatnego, chudego pstrąga, z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw (cebula, marchew, pietruszka), w aromatycznym sosie pomidorowym, doprawionym przyprawą Jarzynka WINIARY, octem, cukrem oraz kompozycją ziela angielskiego, liścia laurowego i czarnego pieprzu. Jako danie obiadowe rybę po grecku z piekarnika można podać z ziemniakami (z wody lub patelni) albo z ryżem, a na gorący lunch – z maślanym tostem albo chrupiącą bagietką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?