1

2

Przepisy

Makowiec zawijany

4/5 4 21 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 20 porcji

471 calories kalorie: 471 kcal / porcja

Makowiec zawijany to jeden z najbardziej popularnych deserów na polskim świątecznym stole. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce. Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami.
Zobacz inne przepisy na ciasta świąteczne >>

składniki:

Liczba porcji:

masa makowa:

lukier:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  3. Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.
  4. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.
  5. Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.
  6. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  7. Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej.
  8. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.
  9. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
  10. Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.
  11. Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.
  12. Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  13. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st.C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.
  14. Białka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.
  15. Makowce podawaj posmarowane lukrem.

1 wskazówka do przepisu

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: