1

2

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście

5/5 5 10 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 20 porcji

381 calories kalorie: 381 kcal / porcja


Pyszny makowiec na kruchym cieście to świetna alternatywa dla tych, którzy mają kłopoty z ciastem drożdżowym lub upieczeniem biszkoptowej rolady. A że makowiec przynajmniej raz do roku upiec wypada...

Zagniatamy szybko ciasto (najlepiej z mąki krupczatki) z Proszkiem do pieczenia WINIARY i wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy makowej. Możemy zrobić ją samodzielnie, krok po kroku (jak w przepisie) lub wykorzystać gotową masę z puszki, do której wystarczy dodać miód, kogel-mogel, bakalie, starte jabłka i pianę z białek (nie dodajemy już cukru).

1/4 ciasta możemy odłożyć i wykorzystać do dekoracji: przed pieczeniem na wierzchu masy makowej układamy wycięte foremkami do ciastek gwiazdki lub serduszka. Ciepłe ciasto można również polukrować.

składniki:

Liczba porcji:

masa makowa:

ciasto:

lukier:

Przygotowanie:

  1. Mak wypłucz, zalej gorącą wodą lub mlekiem. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu, pozostaw na 24 godziny, następnie odcedź i zmiel 2 razy w maszynce do mielenia.
  2. Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto i wyłóż je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25 x 36 cm.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodawaj stopniowo zmielony mak.
  4. Dodaj miód, bułkę tartą, jabłka starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodaj lekko mieszając ubite na sztywno białka.
  5. Gotową masę wyłóż na ciasto.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz około godziny.
  7. Cukier puder utrzyj wodą na gęstą masę i posmaruj jeszcze ciepłe ciasto.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: