1

2

Przepisy

Łazanki z makiem

0/5 0 0 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

216 calories kalorie: 216 kcal / porcja

Tradycyjne, wigilijne łazanki z makiem można całkiem łatwo przygotować w domowej kuchni, zwłaszcza gdy wykorzystamy masę makową z puszki oraz gotowy makaron łazanki (dobrej jakości, z pszenicy durum). Masę makową wystarczy połączyć z miodem i Cukrem wanilinowym WINIARY, dodać rodzynki i wymieszać z ugotowanymi łazankami. Danie podajemy schłodzone, w małych pucharkach, udekorowane suszonymi owocami, prażonymi migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową i orzechami. Do dekoracji łazanek można użyć także smażonych w cukrze plastrów pomarańczy.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rodzynki umyj i przelej wrzącą wodą.
  2. Rozpuść miód.
  3. Masę makową połącz z miodem i rodzynkami. Dopraw Cukrem wanilinowym.
  4. Łazanki ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku, odsącz i połącz z masą makową.
  5. Odstaw do schłodzenia i przełóż do małych pucharków.
  6. Łazanki podawaj udekorowane suszonymi owocami i orzechami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: