1

2

Przepisy

Ciasto na pierogi

4/5 4 121 5 1

przygotowanie: 80 minut

porcje: 4 porcje

452 calories kalorie: 452 kcal / porcja


Ciasto na pierogi nie jest trudne do przygotowania, ale najważniejsze, aby było sprężyste, nawet jeśli mocno je rozwałkujesz. Ciasto na pierogi przygotuj na letniej wodzie, z dodatkiem żółtka i oleju. Dzięki temu będzie mocne i elastyczne – nada się doskonale także do pierogów z ciężkim i mokrym farszem.
Proponujemy świąteczne nadzienie z kapusta kiszoną i aromatycznymi grzybami suszonymi, a całość doprawioną Przyprawą JARZYNKA WINIARY. Taki przepis na pierogi możesz wykorzystać do przygotowania przysmaku na Wigilię, ale także z innej okazji.
Tradycyjny polski przysmak dobrze skomponuje się z masłem lub kwaśną śmietaną i z dodatkiem surówki. Możesz także przygotować pierogi ruskie, z duszonymi warzywami, słodkim twarożkiem z rodzynkami, a nawet z kaszą gryczaną.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z mąki, oleju, żółtka i wody wyrób elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi nie powinno przyklejać się do rąk.
  2. Kapustę ugotuj, odsącz i odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Kapustę i grzyby drobno pokrój lub zmiel w maszynce do mielenia.
  4. Cebulę oczyść, drobno pokrój i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem. Podsmaż farsz. Pozostaw do ostudzenia.
  5. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Łyżeczką nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  6. Zagotuj 3 l wody, posól. Wrzucaj kolejno pierogi i gotuj do wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek polej roztopionym masłem lub cebulką przesmażoną na oleju.
  7. Pierogi podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • lord21dzik
    też dodałem więcej mąki niż jest podane w przepisie.
  • Winairy531800
    stwierdzam, że ciasto było robione tylko przez komentatora "raven56" i przeze mnie, bo 2 szklanki mąki to za mało, żeby zagnieść ciasto zgodnie z tym przepisem
  • szpileczkaa
    Robię podobnie
  • michałek82
    robię podobnie.
  • raven56
    ciasto wychodzi bardzo dobrze ale pod jednym warunkiem- nie 2 szklanki mąki, ale 3 !!! Pozdrawiam
  • egret
    Ja zawsze miałam problem ze zrobieniem dobrego ciasta na pierogi. Co prawda nigdy nie dawałam jajka, bo tak mnie mama nauczyła, ale może wypróbuję tym razem ten przepis i dodam żółtko. Oby to coś pomogło :)
  • ZosiaSamosia20
    Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami. To moja ulubiona potrawa wigilijna. Moja mama korzysta z tego przepisu od lat i jest niezastąpiony. Ciepła woda i łyżka oleju sprawiają, że ciasto dużo łatwiej się wyrabia, a pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Sukces murowany :)
  • Siostra_Ducket
    samo żółtko? takich jeszcze nie robiłam - spróbuję! :)
  • radish
    wiem, że wcale nie jest tak łatwo przygotować ciasto na pierogi. dzięki za filmik, z nim jest to zdecydowanie łatwiejsze. już na święta planuję lepienie różnych - pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, a także chcę zrobić trochę z kaszą gryczaną. ale pierogi ruskie to klasyka i nic chyba im nie dorówna.
  • Wine472d0a5
    Uwielbiam ten przepis na ciasto na pierogi. Z nim nasz pierogowy sukces jest murowany.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: