Ciasto na pierogi

4/5 4 122 5 1
4/5 4 122 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z mąki, oleju, żółtka i wody wyrób elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi nie powinno przyklejać się do rąk.
  2. Kapustę ugotuj, odsącz i odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Kapustę i grzyby drobno pokrój lub zmiel w maszynce do mielenia.
  4. Cebulę oczyść, drobno pokrój i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem. Podsmaż farsz. Pozostaw do ostudzenia.
  5. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Łyżeczką nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  6. Zagotuj 3 l wody, posól. Wrzucaj kolejno pierogi i gotuj do wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek polej roztopionym masłem lub cebulką przesmażoną na oleju.
  7. Pierogi podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną.

Opis przepisu:


Ciasto na pierogi nie jest trudne do przygotowania, ale najważniejsze, aby było sprężyste, nawet jeśli mocno je rozwałkujesz. Ciasto na pierogi przygotuj na letniej wodzie, z dodatkiem żółtka i oleju. Dzięki temu będzie mocne i elastyczne – nada się doskonale także do pierogów z ciężkim i mokrym farszem.
Proponujemy świąteczne nadzienie z kapusta kiszoną i aromatycznymi grzybami suszonymi, a całość doprawioną Przyprawą JARZYNKA WINIARY. Taki przepis na pierogi możesz wykorzystać do przygotowania przysmaku na Wigilię, ale także z innej okazji.
Tradycyjny polski przysmak dobrze skomponuje się z masłem lub kwaśną śmietaną i z dodatkiem surówki. Możesz także przygotować pierogi ruskie, z duszonymi warzywami, słodkim twarożkiem z rodzynkami, a nawet z kaszą gryczaną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • pik123
    Nie lubię ruskich pierogów. Moi domownicy uwielbiają więc na Święta muszę zrobić ich około 100 Uważam że przepis na ciasto pierogówe jest dobry i na farsz również
  • lord21dzik
    też dodałem więcej mąki niż jest podane w przepisie.
  • Winairy531800
    stwierdzam, że ciasto było robione tylko przez komentatora raven56 i przeze mnie, bo 2 szklanki mąki to za mało, żeby zagnieść ciasto zgodnie z tym przepisem
  • szpileczkaa
    Robię podobnie
  • michałek82
    robię podobnie.
  • raven56
    ciasto wychodzi bardzo dobrze ale pod jednym warunkiem- nie 2 szklanki mąki, ale 3 !!! Pozdrawiam
  • egret
    Ja zawsze miałam problem ze zrobieniem dobrego ciasta na pierogi. Co prawda nigdy nie dawałam jajka, bo tak mnie mama nauczyła, ale może wypróbuję tym razem ten przepis i dodam żółtko. Oby to coś pomogło :)
  • ZosiaSamosia20
    Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami. To moja ulubiona potrawa wigilijna. Moja mama korzysta z tego przepisu od lat i jest niezastąpiony. Ciepła woda i łyżka oleju sprawiają, że ciasto dużo łatwiej się wyrabia, a pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Sukces murowany :)
  • Siostra_Ducket
    samo żółtko? takich jeszcze nie robiłam - spróbuję! :)
  • radish
    wiem, że wcale nie jest tak łatwo przygotować ciasto na pierogi. dzięki za filmik, z nim jest to zdecydowanie łatwiejsze. już na święta planuję lepienie różnych - pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, a także chcę zrobić trochę z kaszą gryczaną. ale pierogi ruskie to klasyka i nic chyba im nie dorówna.
  • Wine472d0a5
    Uwielbiam ten przepis na ciasto na pierogi. Z nim nasz pierogowy sukces jest murowany.