Barszcz czerwony czysty

Oceń ten przepis!

4/5 4 95 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 5

4/5 4 95 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut.
  2. Warzywa obierz, umyj.
  3. Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut, następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek.
  4. Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.

Opis przepisu:

Mimo że czerwony barszcz jest daniem, które wielu z nas kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia, to jednak jest to zupa idealna na co dzień. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyca. Dobrze przyprawiony barszcz czerwony działa rozgrzewająco. Łączy w sobie smak ostry, lekko kwaśny i delikatnie słodki. Zioła i przyprawy podkreślają korzenną nutę buraków.

Przygotowanie wraz z czasem oczekiwania zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od obrania, umycia i pokrojenia buraków w plastry o grubości około 1 cm. Zalej je 1 litrem zimnej wody i gotuj przez pół godziny. Po tym czasie wlej ocet, zagotuj wywar i zmniejsz płomień. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Cebulę, marchewkę, seler i por obierz i umyj. Mięso wieprzowe zalej zimną wodą (1,5 litra) i zagotuj. Dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotuj kolejne pół godziny. Następnie dodaj do niego warzywa i gotuj je przez 5 minut. Dopiero pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, majeranek i świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na koniec wywar z buraczków i mięsa przecedź i dopraw pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi cebulką lub wigilijnymi uszkami. Poza sezonem świątecznym barszcz możesz podać także do picia, jako dodatek do wielu dań.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • tomek
    Tak smakuje jak polska wigilia
  • Marta
    Do barszczu cebulę zeszklić na czarnym rzepakowym oleju, koniecznie
  • K
    Ale to na koniec przecedzic oba garnki do jednego?
  • Luka
    Jest spoko
  • dam809
    dobry...
  • RENIZ
    Przydatny przepis-prosty i smaczny. Nie wyobrażam sobie świąt bez czerwonego barszczu.
  • AleAla
    dobry barszcz czerwony czysty jest jak dobry rosół drobiowy, niby prościzna a nie wszystkim wychodzi. Wiem tylko, że najlepszy czysty barszcz czerwony wigilijny wychodzi jak robi się go całą rodziną!
  • hausemanager
    nie ma nic lepszego niż stary dobry barszcz czerwony czysty przepis niby łatwo znaleźć ale ile kucharzy tyle wersji a zrobic pyszny świąteczny barszczyk wcale nie jest latwo! Najważniejszy jest chyba zakwas na barszcz ale przyprawy i czas gotowania tez robią swoje...najlepszy zakwas na barszcz czerwony to robiła moja mama, mój mi tak nie smakuje :(
  • Wine472d0a5
    Barszcz czerwony czysty to absolutny must-have na wigilijnym stole. Podany z domowymi uszkami tworzy niepowtarzalną całość, która smakuje tak dobrze tylko w Święta :) Dzielenie się tą pysznością barszczu czerwonego z rodziną przy świątecznym stole to niezapomniana frajda.
  • nulkaa22
    wypróbuję na pewno na święta. wygląda smacznie!
  • radish
    Szukam przepisu na najlepszy czysty barszcz czerwony, który przygotuję rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Będę lepić uszka, więc klarowny i czysty barszcz to podstawa - lubię, jak widać, że na dnie bulionówki leży małe uszko ;) Koniecznie wypróbuję ten przepis i dam znać, jak wyszło... i dodam chyba jeszcze trochę natki pietruszki na wierzch.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?