Kaczka pieczona

Oceń ten przepis!

4/5 4 206 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 206 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaczkę oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  3. Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.
  4. Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .
  5. Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.
  6. Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.
  7. Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.

Opis przepisu:

Staropolska kuchnia to odważne połączenia smaków i pomysłowe wykorzystanie tego, co podsuwa nam natura. Jednym z unowocześnionych dań ze staropolskim rodowodem jest pieczona kaczka z pachnącymi przyprawami. Wciąż jest to uwielbiany przez polskie rodziny drób, ale w nieco bardziej wytwornym wydaniu. Dzięki temu z powodzeniem możesz zaserwować danie na niedzielnym obiedzie, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Kaczki nie powinno zabraknąć podczas świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia. Sekretem doskonałego smaku jest dobrej jakości świeże mięso oraz aromatyczne dodatki. Łatwość przygotowania z kolei czyni z pieczonej kaczki danie popisowe, którym zrobisz wrażenie na teściowej!

Przygotowania rozpocznij dzień wcześniej, oczyszczając kaczkę i pozostawiając ją do namoczenia w solance. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni i osusz kaczkę. Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Mieszanką natrzyj kaczkę i ułóż ją w naczyniu do zapiekania, po czym wstaw do piekarnika.

Przez jakiś czas sukcesywnie zwiększaj temperaturę aż do 220 stopni i piecz kaczkę, aż się zarumieni. Wtedy nałóż pokrywkę, ponownie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalej przez 1,5-2 godziny. Warto co jakiś czas podlać mięso wytworzonym na dnie naczynia sosem. Jeśli chcesz, żeby danie nabrało bardziej tradycyjnego charakteru, kaczkę możesz upiec razem z cząstkami jabłek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?