Kaczka pieczona

Oceń ten przepis!

4/5 4 193 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 193 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaczkę oczyść i namocz w solance (2-3 łyżki soli na 2-3 l zimnej wody) i pozostaw do następnego dnia.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  3. Kaczkę wyjmij z solanki, osusz i natrzyj Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką i majerankiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania.
  4. Wstaw naczynie z mięsem do nagrzanego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę do 220°C. Piecz tak długo, aż mięso będzie rumiane. Na koniec przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 180°C .
  5. Piecz przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem z dna naczynia.
  6. Gdy mięso będzie miękkie, odkryj naczynie i skrop wodą z solą, żeby skórka była chrupiąca.
  7. Kaczkę możesz też upiec z jabłkami pokrojonymi na cząstki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?