Faworki

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i solą.
  2. Dodaj śmietanę, żółtka i spirytus, a następnie wyrób ciasto (ciasto należy wyrabiać dość intensywnie, rozciągać i bić wałkiem około 1 godziny, aby „nabrało powietrza”).
  3. Ciasto podziel na części i cieniuteńko wałkuj – im cieniej tym lepiej, ale staraj się nie podsypywać ciasta mąką.
  4. Pokrój na paski o szerokości około 3 cm i długości 12 - 15 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
  5. W garnku rozgrzej około 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że olej ma już odpowiednią temperaturę.
  6. Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
  7. Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.

Opis przepisu:

Faworki to tradycyjne danie niemieckie, litewskie, a także polskie – chrupkie wypieki w kształcie składanych kokardek, najczęściej obsypane cukrem pudrem. Mamy dla Ciebie doskonały przepis na smaczne i rumiane faworki – delikatne w smaku, nie za słodkie, posypane Cukrem Wanilinowym WINIARY. Idealna przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Spróbuj także faworków drożdżowych i pieczonych!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?