Pieczeń wieprzowa w sosie pomarańczowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 6

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso natrzyj przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem, tymiankiem i szałwią.
  2. Przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop olejem.
  3. Morele namocz w letniej wodzie na 15 minut, odsącz.
  4. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw mięso do piekarnika. Piecz pod przykryciem 20 minut. Zmniejsz temp do 170°C i piecz jeszcze przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wrzuć morele i plastry pomarańczy.
  6. Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  7. Mięso pokrój w plastry, polej sosem, obłóż morelami i pomarańczami.
  8. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z marchewki z jabłkiem.

Opis przepisu:

Wyborna pieczeń wieprzowa z szynki to danie doskonałe na świąteczny stół lub na uroczysty rodzinny obiad. Musi posiedzieć w piekarniku ponad godzinę, ale samo przygotowanie to błysk: nacieramy mięso przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY, pieprzem, tymiankiem i szałwią, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Pod koniec pieczenia dodajemy garść suszonych moreli oraz pomarańcze. Pieczeń podajemy w plastrach, polanych Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY, z ugotowanym na sypko ryżem. Do eleganckiej pieczeni z ryżem można zaserwować plastry pomarańczy, udekorowane borówkami do mięsa lub suszoną żurawiną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?