1

2

Przepisy

Pieczeń wieprzowa w sosie pomarańczowym

5/5 5 11 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 70 minut

porcje: 6 porcji

261 calories kalorie: 261 kcal / porcja

Wyborna pieczeń wieprzowa z szynki to danie doskonałe na świąteczny stół lub na uroczysty rodzinny obiad. Musi posiedzieć w piekarniku ponad godzinę, ale samo przygotowanie to błysk: nacieramy mięso przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY, pieprzem, tymiankiem i szałwią, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Pod koniec pieczenia dodajemy garść suszonych moreli oraz pomarańcze. Pieczeń podajemy w plastrach, polanych Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY, z ugotowanym na sypko ryżem. Do eleganckiej pieczeni z ryżem można zaserwować plastry pomarańczy, udekorowane borówkami do mięsa lub suszoną żurawiną.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso natrzyj przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem, tymiankiem i szałwią.
  2. Przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop olejem.
  3. Morele namocz w letniej wodzie na 15 minut, odsącz.
  4. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw mięso do piekarnika. Piecz pod przykryciem 20 minut. Zmniejsz temp do 170°C i piecz jeszcze przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wrzuć morele i plastry pomarańczy.
  6. Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  7. Mięso pokrój w plastry, polej sosem, obłóż morelami i pomarańczami.
  8. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z marchewki z jabłkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: