Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Oceń ten przepis!

4/5 4 26 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 5

4/5 4 26 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój w kostkę.
  2. Zeszlij je na oleju, a następnie dodaj mięso mielone i podsmaż.
  3. Na patelnię dodaj puszkę pomidorów i duś całość na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
  4. Ugotuj makaron na półtwardo wg wskazówek na opakowaniu.
  5. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  6. Zawartość opakowania Kremowej Bazy do sosów jasnych WINIARY rozprowadź w 250 ml wody i 50 ml śmietanki.
  7. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 30 sekund, ciągle mieszając. Dopraw do smaku gałką muszkatołową.
  8. Do naczynia żaroodpornego wyłóż mięso, a następnie makaron.
  9. Całość zalej sosem beszamelowym. Posyp startym żółtym serem.
  10. Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.

Opis przepisu:

Zapiekanka z mięsem mielonym najlepiej smakuje, gdy zajadamy się nią wraz bliskimi! Każdy bowiem znajdzie w niej coś dla siebie. Miłośnicy mięsa – mięso mielone, amatorzy warzyw – soczyste pomidory, a wielbiciele makaronów – pierzynkę ze świderków. A wszystko to zalane sosem beszamelowym przygotowanym z użyciem Kremowej Bazy do jasnych sosów WINIARY i posypane ciągnącym się żółtym serem. Zapiekanka z mięsem mielonym zachwyca smakiem także dlatego, że dodajemy do niej świeżą bazylię. To danie idealne na weekendowe spotkania z rodziną!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?