1

2

Przepisy

Pulpety w sosie koperkowym

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z jakiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bulion gotujemy z obraną marchewką. Marchew możemy pokroić w kostkę. Wtedy szybciej się ugotuje. Kiedy marchewka będzie miękka to z mięsa formujemy tej samej wielkości pulpety i wrzucamy do gotującego bulionu. Po chwili pulpety wypłyną. Nie wyjmujemy ich od razu. Zostawiamy na 2 minuty, aby dogotowały się w środku. Pulpety przekładamy do miski i przygotowujemy sos. Kilka łyżek bulionu przelewamy do miseczki i dodajemy śmietanę ciągle mieszając .Tak rozrobioną śmietanę z bulionem dodajemy do pulpetów . W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę z zimną wodą. Nie może być grudek i dolewamy do sosu ciągle mieszając. Jeszcze chwilę gotujemy i dodajemy do sosu posiekany pęczek koperku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: