Szarlotka z musem jabłkowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 10 min.

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki i byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.
  2. Na wolnym ogniu prażymy, aż się rozpadną, pod koniec dodajemy cukier około 2-3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.
  3. Ciasto: Na stolnicę wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier- siekamy najpierw nożem a potem ręką. Zagniatamy aż wszystkie składniki się nie połączą.
  4. Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
  5. Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy śmietany (ok.1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
  7. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Jesienną szarugę można łatwo rozświetlić za pomocą sprawdzonego przepisu, np. na szarlotkę z musem jabłkowym. Słodki mus jabłkowy już podczas samego przygotowywania poprawi nastrój swoim wspaniałym zapachem. Kruche ciasto przygotujesz z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY , żółtek, margaryny siekanych razem z cukrem. Przy kładzeniu ciasta do formy możesz sobie pozwolić na odrobinę inwencji twórczej i - zamiast zwykłej nieregularnej kruszonki - możesz ułożyć piękny koszyczek z pasków ciasta.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?