1

2

Przepisy

Pieczeń na Wielkanoc

4/5 4 1 5 1

Przygotowanie:

1. Przyprawy na marynatę zmiel w młynku, ale bez soli i czosnku.
2. Rozgrzej patelnię, wsyp na nią sól, przyprawy i chwilkę praż, aby wydobyć aromat. Na
koniec, wyłącz ogień dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość dokładnie wymieszaj.
3. Mięso umyj, osusz, naszpikuj śliwkami i natrzyj przyprawami.
4. Umieść na noc w lodówce.
5. Po tym czasie pieczeń obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni i przełóż do rondla.
6. Na patelnię wlej wino, chwilkę podgrzej, po czym przelej na mięso. Całość wstaw do piekarnika na około 2 godziny w temp. 200°C.
7. Co 15 minut mięso podlewaj wytworzonym sosem, a mięso stanie się bardziej soczyste.
8. Pieczeń podawaj na zimno lub ciepło z Sosem tatarskim.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: