1

2

Przepisy

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

0/5 0 0 5 1

Przygotowanie:

Chaczapuri - gruziński chlebek z serem:
1. Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, i wraz z cukrem dodaj do mąki.
2. Dolej jogurt lub maślankę oraz ciepłą wodę.
3. Ciasto dokładnie wyrób w misce, dodając rozpuszczone na patelni masło, po czym przenieś na deskę, podsypując ją wcześniej mąką, aż do dokładnego połączenia się składników i uzyskania pulchnej, delikatnej konsystencji.
4. Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wysychało.

Farsz:
1. Pokruszoną bryndzę i drobno posiekany ser mozzarella przełóż do miski i dokładnie
2. wymieszaj z jajkiem, pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego.
3. Ciasto podziel na części i rozwałkuj na duże okrągłe placki grubości 1 cm.
4. Na każdy placek nałóż równomiernie farsz.
5. Brzegi placków ponacinaj wokoło promieniście i załóż je na nadzienie. Aby się lepiej lepiło,
6. możesz posmarować brzegi wodą lub roztrzepanym jajem.
7. Lekko rozwałkuj wierzch każdego placka z serowym farszem i włóż je do piekarnika
8. nagrzanego do 200°C na 15-20 minut.
9. po upieczeniu odstaw placki do przestygnięcia.

Czachochbili - kurczak w pomidorach i cebuli:
1. Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w długie paski.
2. W dużej misce zamarynuj w oleju, dodając przyprawę ZIARENKA SMAKU oraz doprawiając pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, ząbkiem posiekanego czosnku, roztartymi ziarnami kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.
3. Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się dobrze przegryzły.
4. Sparz i obierz ze skórki pomidory oraz usuń z nich gniazda nasienne.
5. Pokrój tak przygotowane pomidory w duże kawałki, a cebule w grube plastry.
6. Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż go na złoty kolor z obu
7. stron.
8. Mięso przełóż w ciepłe miejsce, na patelni usmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj ją do
9. kurczaka.
10. Na patelnię wrzuć pomidory, dopraw solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim, dolej trochę wody, masła, posyp posiekaną świeżą kolendrą i chwilę podduś.
11. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i cebulę, przykryj i duś przez 10 minut.
12. Wyłóż na talerze i podawaj z pokrojonym na kawałki chlebkiem chaczapuri.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: