1

2

Przepisy

Domowy sos pieczarkowy

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 5 minut

porcje: 2 porcje

Przygotowanie:

Umyte i obrane pieczarki kroimy na małe kawałki, to samo robimy z cebulą. Na nagrzaną patelnie wcześniej posmarowaną ręcznikiem papierowym który był nasączony oliwą z oliwek Najlepsze do tego są patelnie teflonowe. Na patelnie wrzucamy cebulę i dusimy , po chwili dorzucamy pieczarki i dalej dusimy na średniej wielkości ogniu.

Jak pieczarki zaczną wypuszczać sok, dolewamy trochę wody i dodajemy po chwili jedną kostkę rosołową - bulion grzybowy. Wszytko dusimy dalej i dodajemy przyprawy. Na sam koniec nakładamy do małej miseczki jogurt lub śmietanę i dodajemy do niej trochę sosu pieczarkowego mieszamy i następnie dodajemy jeszcze trochę sosu i dalej mieszkamy. Na koniec łączymy sos z wymieszaną Śmietaną i mamy efekt końcowy - domowy sos pieczarkowy. Uważajmy przy łączeniu śmietany z sosem żeby nam się nie zważyło;)

Sos ten smakuje przepysznie np z makaronem. Ja kupiłem makaron z pomidorami i szpinakiem - ma kolor pomarańczowo-zielony ale jest naprawdę smaczny. 100g makaronu to tylko 362kcal a że ja dziś bardziej zrobiłem obiado-kolacje niż obiad to efekt końcowy wygląda jak uczta ale tylko się tak wydaje;)

Przepis pochodzi z mojego bloga:)

www.spalamykilogramy.blogspot.com

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: