1

2

Przepisy

Polewka gdańska

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę. Odstawiamy. Z warzyw i kostki bulionowej przygotowujemy wywar i dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą. Gotujemy i dolewamy zakwas do żurku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.

Suszone grzyby dzień wcześniej namaczamy i następnego dnia gotujemy do miękkości. Studzimy, odcedzamy i kroimy w paski.

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy oregano. Zabielamy śmietanką. Nalewamy do misek i do każdej miseczki nakładamy grzyby.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: