Gruziński chleb z serem - Chaczapuri po adżarsku

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 20 min.

  • Porcje 8

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.
  2. Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.
  3. Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki. Zadbać o to, by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut.
  5. Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina, a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Opis przepisu:

Chaczapuri po adżarsku to genialna potrawa rodem z Gruzji. Smak potrawy na długo pozostaje w pamięci. Całość jest niezwykle sycąca i odznacza się wspaniałym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. W tej wersji, potrawę podajemy z jajkiem i serem – to połączenie wprost idealne!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?