1

2

Przepisy

Gruziński chleb z serem - Chaczapuri po adżarsku

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 8 porcji

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.


Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić - co tam się da z nimi zrobić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h.


Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki (albo nie ;) ). Zadbać o to by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.


Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut (w zasadzie to zależy jak komu pasuje, ja piekę minimum 15 minut i zależnie od stopnia upieczenia, trzymam jeszcze parę minut albo wyciągam).

Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnik. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne. Nie wiem ile to dokładnie minut, jestem w fazie eksperymentów :P

Oryginalny przepis pochodzi z Kuchni Gruzińskiej Jeleny Kiładze

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: