1

2

Przepisy

Zupa krem z pora i jabłka

0/5 0 0 5 1

porcje: 6 porcji

Lekka, jesienna zupa krem z pora i jabłka, serwowana z ziemniaczkami z patelni i śmietanką, to świetne danie na lunch, obiad lub wczesną, rozgrzewającą kolację dla całej rodziny. Można ją także podać jako fantazyjne danie na rodzinne przyjęcie. Jest bardzo prosta: podsmażony na maśle por dusimy z marchewką, ziemniakami i jabłkami oraz przyprawą Jarzynka WINIARY. Miksujemy, dodajemy sok jabłkowy i przyprawiamy, jak kto lubi: szczypiorkiem i natką, tymiankiem lub majerankiem. Tą samą ziołową nutą możemy doprawić ziemniaczki do zupy, podane w osobnych miseczkach.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białe części pora pokrój na plasterki i duś 5 minut na maśle, w rondlu z przykrywką, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchew, ziemniaki i jabłka.
  3. Wlej wodę i dopraw przyprawą JARZYNKA.
  4. Duś warzywa na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Zupę zmiksuj w blenderze.
  6. Przelej z powrotem do rondla i dodaj sok jabłkowy.
  7. Całość podgrzej jeszcze raz na średnim ogniu przez 10 minut.
  8. Posyp posiekanym szczypiorkiem i natką.
  9. Zupę podawaj gorącą, z ziemniaczkami z patelni oraz śmietanką w oddzielnej miseczce.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: