1

2

Przepisy

Tarta warzywna ze szparagami, młodą marchewką i kalarepką

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 140 minut

porcje: 8 porcji

380 calories kalorie: 380 kcal / porcja

Danie, które zachwyca swoją formą i wielością składników. Przygotowanie jednak wcale nie jest takie trudne. Wystarczy przygotować spód tary, a nastepnie dodać warzywa, używając odrobiny wyobraźni. Tartę można udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Usyp kupkę z mąki, zrób w niej wgłębienie, wbij w nie jajko i pokrojone, miękkie masło. Dodaj łyżeczkę soli i cukru. Ciasto wyrabiaj rękami, aż składniki się połączą.
  2. Dodawaj porcjami wodę do reszty ciasta, a następnie ugniataj je do momentu, gdy stanie się gładkie i nie będzie kleić się do palców.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię aluminiową włóż do lodówki na ok.1 – 2 godziny.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i wyłóż nim formę typu tarta lub dużą tortownicę i mocno dociśnij palcami brzegi.
  5. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach.
  6. Zanim nałożysz farsz, połóż na cieście papier do pieczenia i rozsyp na nim fasolę lub groch. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 10 – 15 minut.
  7. W międzyczasie w rondelku wymieszaj wrzątek ze szczyptą soli, łyżeczką cukru i łyżeczką masła.
  8. Marchew obierz ze skórki.
  9. Kalarepę obierz i pokrój w kostkę.
  10. Całe szparagi przetnij na pół.
  11. Warzywa gotuj przez ok. 7 minut, tak, by pozostały al dente.
  12. Zahartuj warzywa zimną wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  13. Marchewki przekrój wzdłuż.
  14. Jajka rozbełtaj ze śmietaną i startym na grubych oczkach serem.
  15. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową.
  16. Wylej masę na podpieczone ciasto, a na wierzchu poukładaj podgotowane warzywa.
  17. Wierz oprósz delikatnie solą.
  18. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 stopni (do lekkiego zrumienienia).
  19. Gotową tartę posyp pieprzem i podawaj pokrojoną w trójkątne kawałki z dodatkiem Sosu czosnkowo-ziołowego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: