1

2

Przepisy

Cappuccino na zimno

4/5

przygotowanie: 0 minut

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Biszkopty 2 opakowania
Cukier 1/2 szklanki
Kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
Masło 250 g
Mleko w proszku 2 szklanki
galaretki pomarańczowe 3
serki waniliowe 600 g
Żelatyna 2 łyżki
Żółtko 1
Sposób przygotowania

W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.
Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać powoli serki homogenizowane, mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1 szklanki gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty.
Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na 1 godziny do lodówki.
Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeć polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: