1

2

Przepisy

PYSZNOTKA

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 0 minut

składniki:

Przygotowanie:

40 dag mąki
20 dag margaryny
15 dag cukru pudru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
3 łyżki śmietany
5 żółtek

Dodatkowo: 1 powidło śliwkowe
rodzynki
orzechy - siekane

Z dodanych składników zrobić ciasto kruche i podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta wyłożyć na blachę posmarować 1/2 powidła śliwkowego
i posypać rodzynkami. pięć białek co zostały z ciasta ubić na sztywną
pianę dodać 10 dag cukru kryształu ubić i dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
i wlać na powidła .Na pianę posypać orzechy siekane.

Drugie ciasto zrobić tak samo,a białka bierzemy z kremu bo używamy do kremu
tylko żółtka.

Krem : 5 żółtek
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 L mleka
1/2 szkl cukru
2 cukry waniliowe
1 margaryna.

Odlać 2/3 szkl mleka dodać mąkę ziemniaczaną,cukier waniliowy i cukier kryształ
oraz żółtka .Wlać to do gotującego mleka ,które zostało.

Margarynę (palma) utrzeć i dodać ostudzony budyń, który gotowaliśmy.

Przełożenie ciasta: ciasto - krem - ciasto.

Smacznego:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: