Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Kurczak w winie

  • Kurczak w winie
  • czas Łączny czas: 50 min (Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie 30 min)
  • porcji Porcji: 6
  • kalorie Kalorie: 431 kcal / 1 porcję

Duszony kurczak w białym winie, z pieczarkami, cebulą, przyprawą Ziarenka Smaku oraz bukietem aromatów czosnku, tymianku i liścia laurowego. Zagęszczamy prosto - masłem utartym z mąką. Doskonały z grzankami typu paluszki, zapiekanymi z masłem czosnkowym. Do tego - duuża miska sałaty rzymskiej z winegretem.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka podziel na 6 części, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU.
  2. Smaż kurczaka na rumiano na oliwie.
  3. Cebulki, czosnek i pieczarki obierz.
  4. Dodaj do mięsa i podsmaż.
  5. Zalej winem, wrzuć liść laurowy, duś około 30 minut.
  6. Dopraw tymiankiem.
  7. Masło utrzyj z mąką, dodaj do sosu. Zagotuj.
  8. Podawaj z grzankami.
Kalorie: 431 kcal / 6 porcję

Potrzebne składniki:

  • przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (do smaku)
  • kurczak (1,5 kg)
  • oliwa (4 łyżki)
  • małe cebulki (10 sztuk)
  • małe pieczarki (250 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • liść laurowy (1 sztuka)
  • butelka białego wina (1 sztuka)
  • tymianek (do smaku)
  • masło (3 łyżki)
  • mąka (2 łyżki)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 17 lipca 2014
    iziona

    Wyglada na bardzo wykwintne danie

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Kurczak w winie
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Kurczak w winie

Wydrukuj przepis

Kurczak w winie

Zgłoś przepis do moderacji