1

2

Przepisy

Kurczak w winie

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

431 calories kalorie: 431 kcal / porcja

Duszony kurczak w białym winie, z pieczarkami, cebulą, przyprawą Ziarenka Smaku oraz bukietem aromatów czosnku, tymianku i liścia laurowego. Zagęszczamy prosto - masłem utartym z mąką. Doskonały z grzankami typu paluszki, zapiekanymi z masłem czosnkowym. Do tego - duuża miska sałaty rzymskiej z winegretem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka podziel na 6 części, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU.
  2. Smaż kurczaka na rumiano na oliwie.
  3. Cebulki, czosnek i pieczarki obierz.
  4. Dodaj do mięsa i podsmaż.
  5. Zalej winem, wrzuć liść laurowy, duś około 30 minut.
  6. Dopraw tymiankiem.
  7. Masło utrzyj z mąką, dodaj do sosu. Zagotuj.
  8. Podawaj z grzankami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: