Makaron z krewetkami i szparagami

Oceń ten przepis!

4/5 4 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz zamrożonych krewetek – wyjmij je z zamrażarki, aby rozmarzły.
  2. Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody, odsącz.
  3. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie pokrój szparagi na 2 cm kawałki.
  4. Zagotuj 500 ml wody i wrzuć szparagi – bez czubków. Gotuj 3 minuty, następnie dodaj czubki i gotuj kolejne 3 minuty.
  5. Szparagi odsącz i włóż do zimnej wody z lodem, aż wystygną. Ponownie je odsącz.
  6. Pomidorki przekrój w poprzek na połowę.
  7. Krewetki oczyść z pozostałości pancerzyków.
  8. Czosnek oczyść i pokrój w plasterki.
  9. Na patelni rozgrzej olej i masło.
  10. Zeszklij czosnek i cebulkę, dodaj pomidorki, krótko przesmażaj przez 2-3 minuty, następnie dodaj krewetki i szparagi – przesmażaj kolejne 2-3 minuty.
  11. Dodaj szczypiorek i natkę pietruszki, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  12. Całość wymieszaj z makaronem.

Opis przepisu:

Wiosenny przysmak – makaron z krewetkami i zielonymi szparagami. Do tego dania najlepiej pasuje makaron pióra (penne) lub mniej u nas znany casarecce (lekko skręcone rureczki).
Makaron podajemy z podsmażoną cebulą z czosnkiem, pomidorkami, krewetkami królewskimi oraz ugotowanymi szparagami, które hartujemy w wodzie z lodem, by nie straciły kruchości i koloru. Doprawiamy natką pietruszki, siekanym szczypiorkiem i przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?