Czereśnie kandyzowane

Oceń ten przepis!

5/5 5 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

5/5 5 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. DZIEŃ 1: 30 dag cukru zalewamy 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy. Wrzucamy do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewamy 20 minut (nie dopuszczając do wrzenia), przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
  2. DZIEŃ 2: Wyjmujemy owoce, do syropu dodajemy kolejne 40 dag cukru, rozpuszczamy go, znów wrzucamy czereśnie i podgrzewamy 15 minut. Zostawiamy do następnego dnia.
  3. DZIEŃ 3: Wyjmujemy owoce, dosypujemy do syropu resztę cukru, gdy się rozpuści, wrzucamy ponownie owoce, podgrzewamy 20 min. dodajemy sok z cytryny. Studzimy i suszymy nadziewając na patyczki od szaszłyków. Wkładamy do słoiczków.

Opis przepisu:

Na wiosnę i latem z przyjemnością objadamy się świeżymi owocami i warzywami. Pamiętajmy jednak, aby zawczasu przygotować sobie zapas tych pysznych dobrodziejstw na zimę. Czereśnie kandyzowane wyśmienicie spisują się jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, a nawet do zjadania prosto ze słoika! Korzystajmy z czereśni, póki jest na nie sezon!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?