Łamańce z makiem

5/5 5 7 5 1
5/5 5 7 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Masa makowa

Ciasteczka

Przygotowanie:

  1. Mak zalej 1,5l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
  2. Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  3. Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.
  4. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  5. Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm a następnie w romby.
  7. Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
  8. Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.

Opis przepisu:

Mak, bakalie, miód i skórka pomarańczowa, to musi być przepis na coś wyjątkowego... Przygotowując łamańce z makiem, użyj prawdziwej ceramicznej makutry i spraw, by Twój dom oczarowała magia wanilii!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?