1

2

Przepisy

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

5/5

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 10 porcji

kalorie: 704 kcal / porcja

Prawdziwy przysmak kuchni kresowej: drożdżowe pierożki wileńskie z barszczem. Nadzienie przyrządzamy z gotowanej kapusty kiszonej z cebulą i grzybami i doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. A pierożków nie gotujemy, tylko... smażymy na rumiano w oleju. Podajemy gorące, z filiżanką Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Pyszności!

składniki:

Liczba porcji:

pierożki:

farsz:

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.
  2. Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  4. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.
  5. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  6. Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.
  7. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
  8. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.
  9. Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: