Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

  • Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego
  • czas Łączny czas: 80 min (Przygotowanie: 50 min Oczekiwanie 30 min)
  • porcji Porcji: 10
  • kalorie Kalorie: 704 kcal / 1 porcję

Prawdziwy przysmak kuchni kresowej: drożdżowe pierożki wileńskie z barszczem. Nadzienie przyrządzamy z gotowanej kapusty kiszonej z cebulą i grzybami i doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. A pierożków nie gotujemy, tylko... smażymy na rumiano w oleju. Podajemy gorące, z filiżanką Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Pyszności!

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.
  2. Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  4. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.
  5. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  6. Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.
  7. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
  8. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.
  9. Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Kalorie: 7040 kcal / 10 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 3 grudnia 2014
    kawe

    mmmm...

    +0
  • 28 lutego 2014
    zuza30305

    Danie pracochłonne,ale godne polecenia*:)

    +0
  • 1 lutego 2014
    szpileczkaa

    Podobają mi się te pierożki.

    +0
  • 2 grudnia 2013
    Cziku1

    Do barszczyku idealne pierożki,

    +0
  • 7 listopada 2013
    iziona

    Zawsze gotuję, ale ten sposób też jest fajny, a pierożki wygladają bajecznie

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Wydrukuj przepis

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Zgłoś przepis do moderacji