Leczo z cukinii

Oceń ten przepis!

4/5 4 178 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 178 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  2. Na patelni rozgrzej olej.
  3. Pokrój kiełbasę w kostkę.
  4. Na patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej kiełbasę i całość duś przez chwilę.
  5. Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.
  7. Oczyść cukinie, pokrój je w kostkę, w całości ze skórką.
  8. Marchew, paprykę i cukinię dodaj do garnka.
  9. Dodaj również kostkę bulionową i całość duś około 20 minut.
  10. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku.

Opis przepisu:

Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać proste składniki, z których część każdy ma w domu pod ręką. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli.

Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. delikatną piersią z kurczaka. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną kostkę. To samo zrób z kiełbasą lub mięsem. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i dodaj do niej kiełbasę. Całość duś przez kilka minut.

W tym czasie oczyść marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Tak samo postąp z cukinią – pamiętaj, by nie obierać jej ze skórki. Warzywa przełóż do garnka i duś pod przykryciem. Dodaj także kostkę bulionową lub Bulion warzywny WINIARY, jeśli decydujesz się na wersję wege tego dania. Gotuj przez około 20 minut. Pod koniec dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego. Suszona bazylia świetnie podkreśli smak pomidorów. Dodaj też oregano, sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Gosia
    Danie bardzo dobre. Ja podałam to z kaszą pęczak. Bardzo smakowało, nawet moim wybrednym dzieciom.
  • Sabina
    Super smak,smakowało wszystkim! Następnym razem wrzucę mięsko :)
  • olusia91663
    Leczo bardzo pyszne.. można dodać do niego również pieczarki ;)
  • edelweiss
    Aby danie było bardziej sycące, warto dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki, a dla podkręcenia smaku- papryczkę chilli:) tylko oczywiście nie można przesadzać:) na wierzch kleks z jogurtu i gotowe! dziś podałam taką wersję na obiad-pycha:)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?