1

2

Przepisy

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

4/5 4 40 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

1. Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy wszystko razem.

2. Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki z cebulą.

3. Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.

4. Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.

5. Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm (polecam nóż do sera) i układamy na papierze do pieczenia. Zawijaski nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.

6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem lub 220 °C bez termoobiegu.

7. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 15 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: