Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

4/5 4 71 5 1

przygotowanie: 20 min

oczekiwanie: 15 min

porcje: 4 porcje

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem przypadną do gustu miłośnikom pizzy. Dlaczego? Otóż na ciasto francuskie wykładamy żółty ser i podsmażone z cebulką pieczarki, a całość polewamy ketchupem. Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami będą idealną przekąską na wieczory ze znajomymi, ale nie tylko dlatego, że świetnie smakują. Otóż zawijasy zajadać można rękami, więc po spotkaniu ze znajomymi w kuchni nie będzie zbyt wiele zmywania.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

1. Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy wszystko razem.

2. Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki z cebulą.

3. Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.

4. Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.

5. Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm (polecam nóż do sera) i układamy na papierze do pieczenia. Zawijaski nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.

6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem lub 220 °C bez termoobiegu.

7. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 15 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.