Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Szaszłyki z polędwica z grilla

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 12 godz. 35 min.

  • Porcje 5

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Polędwice pokroić na kawałki (około 3x3cm), po czym zamarynować w marynacie z miodu, oleju, sosu sojowego i przyprawy do szaszłyków Winiary na dzień przed spożywaniem.
  2. Następnego dnia pokroić paprykę w identyczne kawałki jak polędwice. Cebulę pokroić w ósemki, boczek w plasterki, a następnie w kawałki 3x3cm.
  3. Na patyki do szaszłyków nabijać kolejno kawałki polędwicy, paprykę, boczek i cebulę do zapełnienia całej długości patyczka. Każdy szaszłyk należy ponownie przyprawić przyprawą do grilla (tym razem umiarkowanie!), a następnie owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
  4. Po tym czasie zdjąć folię i położyć na grilla, żeby szaszłyki się dopiekły. Można od razu piec szaszłyki na grillu, lecz pieczenie w piekarniku daje pewność, że polędwica będzie dobrze upieczona. Podawać z sosem czosnkowym Winiary!

Opis przepisu:

Szaszłyki z polędwicy z grilla to danie, które można przygotować m.in. na majówkę i w czasie letnich wypadów za miasto. Marynowana polędwica idealnie uzupełnia się ze słodyczą papryki i cebuli. Na całościowy smak szaszłyków ma wpływ również soczysty boczek. Do grillowanego mięsa najlepiej pasuje Sos Czosnkowy WINIARY, który polecamy mieć pod ręką w sezonie na grillowanie w ogrodzie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?