Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Spaghetti z tuńczykiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 12 min.

  • Oczekiwanie 26 min.

  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na patelni do uzyskania jej miękkości,dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i wrzucamy odcedzony z wody tuńczyk do całości.
  3. Ściągamy z ognia, oprószyamy całość mąką i wlewamy śmietanę. Na minimalnym ogniu mieszamy sos doprowadzając do konsystencji gęstej, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną "Ziarenek smaku".
  4. Makaron odgrzewam zawsze na niewielkiej ilości masła na patelni, całość dekoruję świeżą bazylią.

Opis przepisu:

Spaghetti to rodzaj włoskiego makaronu, który można przygotować na wiele sposobów, odpowiednio dobierając do niego sos. Najbardziej popularne wydania to spaghetti po neapolitańsku (z sosem pomidorowym), spaghetti po bolońsku (z sosem mięsnym) oraz spaghetti carbonara (z sosem na bazie jajek i pieprzu). Jeśli jednak znudziły cię te najpopularniejsze odsłony, mamy dla ciebie przepis na spaghetti z tuńczykiem. Postaw na interesującą odmianę kulinarną i wypróbuj je już dziś!

Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem? Przepis nie jest skomplikowany. Do przygotowania sosu potrzebne będą 2 puszki tuńczyka w wodzie, cebula, czosnek i śmietana. Do zagęszczenia przydadzą się 2 łyżki mąki, a do przyprawienia – pieprz i ziarenka smaku WINIARY.

Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na patelni. Gdy będzie miękka, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Odcedź tuńczyka z wody i dodaj na patelnię. Ściągnij z ognia, oprósz 2 łyżkami mąki i wlej śmietanę 18%. Wymieszaj dokładnie i postaw z powrotem na małym ogniu. Podgrzewaj sos, ciągle mieszając, aż uzyska pożądaną gęstość. Dopraw pieprzem i ziarenkami smaku WINIARY.

Do spaghetti z tuńczykiem niezbędny będzie rzecz jasna makaron spaghetti. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, do miękkości, którą lubisz najbardziej. Dodaj do niego sos – et voila, spaghetti z tuńczykiem gotowe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?