1

2

Przepisy

Mini tarty z budyniem truskawkowym

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 4 porcje

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Spód:
Można użyć miksera, ja zagniatam ciasto sama:)

Masło rozcieramy palcami łącząc je z cukrem, następnie dodajemy żółtko, mąkę i zagniatamy. Dodajemy łyżkę wody.
Formujemy w kulę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30-40minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto cienko i wykładamy nim formę do tarty bądź małe foremki.
Nakłuwamy widelcem spód, obciążamy go grochem, ryżem albo specjalnymi kuleczkami ceramicznymi.
Nagrzewamy piekarnik do 190-200stopni i wkładamy tartę do pieczenia.
Po 15minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze ok 5-7minut, aby dno tarty również się zarumieniło.


Główną zasadą zrobienia naprawdę dobrego ciasta kruchego do tarty jest zimne ciasto i gorący piekarnik!:)
Gdy opanujemy ten przepis to nic nie stoi nam na przeszkodzie tworzenia genialnych tart na słodko i słono.

Na zimny spód wylewamy tężejący budyń, dekorujemy świeżymi truskawkami i gotowe!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: