1

2

Przepisy

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 10 porcji

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą - w takiej ilości, aby dało się ulepić kotleciki. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy krótko na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Kotleciki nie muszą się dokładnie upiec-chodzi o to, by z zewnątrz się podsmażyły, aby dało się je później nadziać na patyczki od szaszłyków. Kroimy warzywa -paprykę w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube plastry. Pieczarki obieramy,nie musimy ich kroić - super wyglądają w szaszłykach w całości. Nadziewamy warzywa i mięsne kulki na patyczki do szaszłyków. Posypujemy je dowolnymi przyprawami. Wrzucamy szaszłyki na grilla. Jeśli lubicie warzywa lekko surowawe, twardawe - pieczcie szaszłyki bezpośrednio na ruszcie. Jeśli wolicie raczej mięciutkie, bardziej "ugotowane" - zawińcie każdy z szaszłyków w kawałek folii aluminiowej i tak je pieczcie.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: