1

2

Przepisy

Tarta z rabarbarem i jabłkami

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 10 porcji

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, śmietany, jajek, kilku kropel aromatu cytrynowego i margaryny zagnieść gładkie ciasto. Mąkę przesiać, dodać margarynę Kasia, jaja, cukier, sodę i aromat. Zagnieść ciasto na gładką masę i schłodzić przez godzinę w lodówce. Formę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną (może być też bułka tarta) i wyłożyć ciastem. Rabarbar oraz jabłka umyć, obrać i posiekać. Pokrojone kawałki jabłka i rabarbaru wyłożyć na przemian na surowe ciasto. Czas pieczenia – 20 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni C. 2 jajka ubić z odrobiną cukru, na końcu dodać 3 łyżki proszku do pieczenia lub sody i wylać na podpieczone ciasto. Piec jeszcze około 10 minut (aż się zrumieni). Tartę po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: