1

2

Przepisy

Sałatka z surowymi szparagami

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Wszystkie składniki myjemy. Sałatę rwę na mniejsze kawałki, resztę składników kroję: rzodkiewki w kosteczkę, pomidorki na cztery części, paprykę w kawałki. Szparagi delikatnie obieram, zwłaszcza jeśli są grube. Odcinam końcówki i kroję w plasterki (nie za cienkie). Scieram trochę żółtego sera, dorzucam prażony na suchej patelni słoncznik. Sos sałatkowy przygotowuję zgodnie z opsem na opakowaniu. Całość mieszam.
Przy wybieraniu szparagów warto wybrać cieńsze, sprawdzić też paznokciem czy końcówki są miekkie (czy da się łatwo wbić paznokieć). Surowe szparagi mają smak podobny do groszku cukrowego. Można je łączyć z wieloma sałatkowymi warzywami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: