Pieczona papryka w oliwie

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Papryki opłukać i upiec w piekarniku w 200 C aż ściemnieją ok. 25 minut. Papryki po upieczeniu od razu przełożyć do torebki foliowej i tak je potrzymać przez chwilkę aby szybciej zeszła skórka.
  2. Paprykę pokroiłam w paski. Czosnek obrałam i pokroiłam w połówki. W słoiku ułożyłam kilka plastrów papryki, potem dałam listki bazylii, papryczkę chili, estragon.
  3. Takimi warstwami wypełniłam cały słoik, potem całość zalałam oliwą.

Opis przepisu:

Papryka jest świetnym dodatkiem do większości dań. W tej odsłonie polecamy pieczoną paprykę w oliwie, którą można wykorzystać jako dodatek do sałatki, makaronu lub kaszy. Będzie również dobrze komponować się ze smakiem tostów z serem. Wcześniejsze upieczenie papryki pozwala łatwiej oddzielić skórki z miąższu, dzięki czemu potrawa zyskuje na ciekawej konsystencji.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?