Ryż z truskawkami

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 32 min

porcje: 4 porcje

Kto z nas w dzieciństwie nie jadał ryżu z owocami? Takie smaki zachwycają nie tylko najmłodszych domowników, ale także starszych łasuchów. Ryż z truskawkami możesz podawać jako przekąskę między posiłkami, ale także jako obiad czy podwieczorek. Ryż i truskawki pachnące wanilią, a do tego szczypta karmelizowanego cukru - pycha!

składniki:

Liczba porcji:

Sos truskawkowy

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj w woreczkach, odsącz i przelej zimną wodą.
  2. Wyjmij z woreczków, dodaj cukier, Cukier wanilinowy oraz śmietankę. Dobrze wymieszaj.
  3. Rozłóż do kubeczków, a następnie wyłóż kopczyki na talerz.
  4. Truskawki oczyść, przekrój na cztery części.
  5. Cukier smaż na rumiano, tak, aby powstał karmel. Dodaj masło, truskawki i 2 łyżki gorącej wody.
  6. Ryż podawaj polany sosem truskawkowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.