Pierogi z truskawkami i śmietaną

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 4

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia wlej 200 ml (niepełna szklanka) mleka schłodzonego do temperatury nie wyższej niż 5°C.
  2. Zawartość opakowania powoli wsypuj i miksuj ok. 5 minut elektrycznym ubijaczem do piany.
  3. Truskawki umyj i usuń szypułki, osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj jajka i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.
  5. Nakładaj po jednej truskawce, dodaj odrobinę cukru i bułki tartej. Zlepiaj pierogi.
  6. Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  7. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową na półmisek.
  8. Podawaj z bitą śmietaną i listkiem mięty lub polane jogurtem naturalnym. Pozostałe truskawki przekrój i podawaj z pierogami.

Opis przepisu:

Pierogi z truskawkami i bitą śmietaną to przysmak sezonowy, bo powinno się je robić ze świeżych owoców (mrożone mają za dużo wody). Wykorzystamy do nich wszystkie owoce z koszyczka. Z truskawek mniej ładnych, a za dużych do pierogów, możemy zrobić truskawkowy mus lub sos, który podamy do pierogów, udekorowanych najładniejszymi owocami, Bitą śmietaną WINIARY i listkiem mięty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?