Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Oceń ten przepis!

5/5 5 60 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 16

5/5 5 60 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.
  2. Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.
  3. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
  4. Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.
  5. Wyłóż na ciasto.
  6. Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.
  7. Gorącą polewę wylej na ciasto.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.
  9. Szarlotkę podawaj schłodzoną.

Opis przepisu:

Nowa odsłona tradycyjnej szarlotkiszarlotka z polewą miodowo-migdałową, czyli jabłecznik rozpływający się w ustach! Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?