składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 0,5 godz.
- Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż ciastem formując brzegi.
- Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
- Duś przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Na koniec zagęść Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.
- Wyłóż na ciasto.
- Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połącz, zagotuj.
- Gorącą polewę wylej na ciasto.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 35-40 minut.
- Szarlotkę podawaj schłodzoną.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYNowa odsłona tradycyjnej szarlotki – szarlotka z polewą miodowo-migdałową, czyli jabłecznik rozpływający się w ustach! Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?