Cebulaki drożdżowe

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić na wiórki i podsmażyć na łyżce oliwy razem z ząbkiem czosnku. Posolić, dodać zioła i odstawic do wystudzenia.
  2. Drożdże zalac letnim mlekiem, dodać cukier i odrobinę mąki, zamieszac i odstawic na 10 min.
  3. Do maki dodac szczyptę soli, zioła i resztę czosnku z łyżką oliwy i drożdże z mlekiem.
  4. Zagnieść gładkie ciasto odchodzące od ręki (jeśli za mokre dodać odrobine mąki) Koniecznie odstawić na godzinę aby odpoczęło.
  5. Po godzinie zagnieść lekko, uformować 4 płaskie placki - odstawić na 5 minut, po tym czasie nalozyc cebulkowy farsz - zostawiając wąski pasek ciasta na brzegach.
  6. Brzegi można posmarowac oliwą. posypać szczyptą kminku. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15 minut.

Opis przepisu:

Cebulaki drożdżowe to nic innego jak pizzerka z farszem z cebuli. Ciasto na cebulaki przyrządzamy z mąki, wody, drożdży, oliwy i mleka. Następnie na 4 płaskie placki drożdżowe wykładamy farsz z cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Cebulaki drożdżowe piecz posypane szczyptą kminku i zajadaj tak, jak lubisz najbardziej – na ciepło lub na zimno.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?