Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Świąteczny mazurek na wielkanocny stół

  • Świąteczny mazurek na wielkanocny stół
  • czas Łączny czas: 210 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 180 min)
  • porcji Porcji: 12
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Z mąki, masła, pudru, żółtek, proszku do pieczenia wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Następnie,ciasto rozwałkować. na grubość ok 1,5- 2 cm i włożyć do formy. Posmarować cienką warstwą dżemu.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 20 min. i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Na przestudzone ciasto wyłożyć kajamak, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.Do ozdobienia użyłam ozdoby cukiernicze, orzechy laskowe i folię karotenową, którą nałożyłam na czekoladę gdy już zaczynała delikatnie stygnąć i wracać do poprzedniej zestalonej formy. Folię należy ściągnąć gdy czekolada będzie znowu ,,twarda".
Kalorie: - kcal / 12 porcję

Potrzebne składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 50 g pudru
  • 4 żółtka
  • 150 g kwaskowatego dżemu np. z mirabelek, porzeczek
  • 200 g masy kajmakowej/ krówkowej
  • orzechy laskowe do dekoracji
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej/ gorzkiej
  • folia karotenowa/ozdoby do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia winiary
  • 1 cukier wanilinowy winiary

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Świąteczny mazurek na wielkanocny stół
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Świąteczny mazurek na wielkanocny stół

Wydrukuj przepis

Świąteczny mazurek na wielkanocny stół

Zgłoś przepis do moderacji