1

2

Przepisy

Świąteczny mazurek na wielkanocny stół

4/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 12 porcji

Przygotowanie:

Z mąki, masła, pudru, żółtek, proszku do pieczenia wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
Następnie,ciasto rozwałkować. na grubość ok 1,5- 2 cm i włożyć do formy. Posmarować cienką warstwą dżemu.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 20 min. i pozostawić do ostygnięcia.
Na przestudzone ciasto wyłożyć kajamak, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.Do ozdobienia użyłam ozdoby cukiernicze, orzechy laskowe i folię karotenową, którą nałożyłam na czekoladę gdy już zaczynała delikatnie stygnąć i wracać do poprzedniej zestalonej formy. Folię należy ściągnąć gdy czekolada będzie znowu ,,twarda".

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: