1

2

Przepisy

Kurczak w sosie sherry

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 45 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

1. Zacznij od kurczaka - pokrój filety w paski, oprósz je solą i pieprzem.
2. Następnie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i paski kurczaka.
3. Całość duś do miękkości, po tym dodaj sherry, sok z cytryny, śmietanę, wymieszaj i zagotuj.
4. Przygotowanie ryżu zacznij od rozgrzania 2 łyżek oleju w garnku.
5. Przesmaż na nim ryż, zalej mleczkiem kokosowym i wodą tak, żeby poziom był na 2 palce ponad ryż.
6. Posól i gotuj do miękkości.
7. Na pozostałej łyżce oleju przesmaż kurkumę z drobno pokrojoną papryczką i dodaj je do ryżu.
8. Brzoskwinie pokrój w grube plastry, usmaż na patelni na maśle.
9. Podawaj kurczaka z brzoskwiniami i ryżem, posypanego płatkami migdałów.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: