1

2

Przepisy

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem i pieczarkami.

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 8 porcji

Przygotowanie:

Bułkę pokroić w kostkę i włożyć do miski.Zalać mlekiem i odstawić na kilka minut.5 jajek ugotować na twardo,po czym zalać zimną wodą i przestudzić i obrać. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki. Przyprawić solą i pieprzem.Cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju.Mięso,2 jajka i cebulę włożyć do miski ,doprawić do smaku solą,pieprzem i ziarenkami smaku , przemieszać.Następnie dodać bułkę i ugniatać aż do powstania jednolitej masy. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek,a na nie położyć 5 jajek ugotowanych na twardo. Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać od dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć.) Posypać na wierzchu ziarenkami sezamu.Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • zenobia
    czym wiecej niepowodzen zyciowych ,tymbardziej zachętą jest kuchnia uda sie nie uda na dwoje babka wrózyła .Kiedys zrobiłam taką rolade z gotowego mięsa mielonego po x pierwszy i cudem sie udalo .Pyszna na zimno do bułek kaizerek ,na kanapke -najlepiej wygląda po przekrojeniu jajko na twardo wtopione w mase mieloną .Czysta poezja ,a smak kwestia gustu .Mi smakuje.Polecam dzis robie z miesa mielonego indyka
  • domina71
    bardzo fajne danie, cieszę się, że na nie trafiłam

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: