1

2

Przepisy

Święcelnik

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 2 porcje

Przygotowanie:

Kostkę drożdży zalać letnim mlekiem (ok. 100 ml), do tego dodać szczyptę cukru i szczyptę mąki. Przełożyć do miski. Do tego przesiać mąkę, wlać roztrzepane jajka, rozpuszczoną margarynę, 0.5 l mleka, wsypać 0.25 kg cukru i szczyptę soli. Dobrze wyrobić i poczekać aż urośnie (trzymać w ciepłym pomieszczeniu, można przy nagrzanym piekarniku).Nafilować ciasto. Do środka dać kiełbasę (najlepsza surowa abo śląska), boczek pokrojony na spore kąski i szynkę wędzoną. Całość zawinąć ze wszystkich stron. Pomazać formę tłuszczem. Na rozkulane ciasto położyć można formę, coby obejrzeć czy już jest dość rozkulane. Po bokach musi zostać tyle ciasta, coby szło to pozawijać. Włożyć do okrągłej formy, zawiniętym na spodek, bo by się inaczej ciasto rozeszło. Piec co najmniej 1 h w temp. 180°C .

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: